Yolande, van origine huisarts, werkt bijna 20 jaar als organisatieadviseur, coach en onderzoeker bij vraagstukken op het gebied van leiderschap, samenwerking en professionalisering in de gezondheidszorg. Zij is daarnaast toezichthouder bij twee zorginstellingen.

De thema’s van haar opdrachten zijn divers, zoals individuele en groepscoaching; organisatieontwikkeling rond dokters in the lead; begeleiden intervisie, training en beleidsdagen/ visieontwikkeling; workshops, presentaties; verbeteren van opleidingsklimaat, overdrachten en samenwerking.

De aard van de opdrachten zijn verschillend, maar haar drijfveer is steeds hetzelfde: individuen en groepen te helpen in hun ontwikkeling, persoonlijk en professioneel; zodat dokters kwalitatief hoogwaardige en integere professionals blijven, en patiënten vertrouwen blijven stellen in artsen en de instellingen waarin zij werken.

Zij studeerde geneeskunde in Amsterdam (UvA) en werkte tijdens haar studie en naast haar huisartsenpraktijk als trainer/consulent op de afdeling Medische Psychologie van het AMC te Amsterdam. Na een postdoctorale opleiding tot adviseur (Sioo) was zij gedurende tien jaar intern adviseur in het AMC, met als belangrijkste opdracht het ondersteunen van de medische en wetenschappelijk afdelingshoofden bij hun leidinggevende taak. Zij combineerde deze
werkzaamheden met onderzoek en promoveerde in 2008 op het proefschrift ‘De medicus maatgevend. Over leiderschap en habitus’. Hierin gaat zij vooral in op de ongeschreven regels en gezagsverhoudingen binnen medische groepen, met de consequenties voor leiderschap, opleiding en samenwerking. Zij volgde verschillende opleidingen op het gebied van groepsdynamiek en coaching. Recent is zij gecertificeerd als Zenger | Folkman trainer/coach.

Yolande is verbonden aan de Academie voor Medisch Specialisten (als coach en intervisiebegeleider), lid van de Nederlandse Vereniging van Medisch Onderwijs (NVMO) en de Orde van Organisatieadviseurs (Ooa).

 

Aanvullende informatie

Yolande Witman arts/organisatieadviseur

Klompweg 18
1393 PJ Nigtevecht

M  +31(0)6 402 252 09
E   info@yolandewitman.nl
W  yolandewitman.nl